hur skriver man en roman

Vad är en roman?

En roman är en lång berättelse i bokform

roman

Lång berättelse? Hur lång är lång?
Här är några ungefärliga gränser:

  • 80 – 120 sidor: kortroman
  • 120 – 300 sidor: normallång roman
  • 300 –> : tegelsten

Är berättelsen kortare än 80 sidorär det läge att kalla den för novell. Givetvis är inte gränserna fullständigt fasta, Stephen King har t ex publicerat en novell på drygt nittio sidor, och det går möjligen att hitta en roman som är något kortare än åttio sidor…

Vill du experimentera med hur många ord det går på hur många sidor med mera, läs Beräkna tecken, ord och sidor!

Mer fakta om romaner

Själva ordet roman kommer från franskans romanz, och det ordet användes som en etikett för just prosaberättelser – fulla av romantik, äventyr och kärlek. Prosa är ju en form för berättandet som skiljer sig från poesin. Poesin med sin rytmiska och ofta associationsrika stil, passar till dikter, prosan med sin mera raka enkla stil, till berättelser.

Romaner delas ofta in i undertyper, så kallade genrer (uttalas [sjangrer]).
Det viktigaste du behöver känna till om genrer hittar du i en annan artikel på den här sajten, och den artikeln har det passande namnet… Genre!

 

 

Charles Dickens har skrivit den mest sålda romanen av allanämligen den för de flesta svenskar helt okända ”Två städer” från 1859. Jag har själv inte läst den, men vet ändå att den delvis handlar om den franska revolutionen som utspelade sig åttio år innan boken skrevs.
200.000.000 exemplar har den sålt, och är med andra ord en riktig best-seller!

Oavsett vilken roman vi pratar om så har den vissa huvudkomponenter:

  • en Story (den bakomliggande berättelsen)
  • en Intrig (berättelsen som den gestaltar sig i romanen)
  • en Början, en Mitten och ett Slut (ja, detta kan tyckas självklart, men dessa delar har en särskild betydelse i romanens uppbyggnad – mer om det hittar du i artikeln Glöm inte vad det handlar om)

Vill du skriva en roman?

I så fall är du inte ensam. Själv har jag en nästan färdigställd roman nånstans på hårddisken, och var och varannan drömmer om att slå igenom med en riktigt tung tegelstensroman.

Att skriva är fantastiskt, och jag uppmuntrar alla så mycket jag kan – bland annat genom att tillhandahålla denna sajt, Författartips.

Om du är sugen på att skicka in ett manuskript (romanen kallas ofta så innan den blivit publicerad) till ett förlag tycker jag att du ska läsa en artikel jag publicerat på min blogg: Ge ut en bok – att skicka manus till bokförlag.  http://www.forfattartips.se/vad-ar-en-roman.php

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s